Inskrivning 30 augusti

Var på hälsosamtal idag hos hon som ska vara min barnmorska. Allt gick bra och jag hade rätt bra koll på hur det funkar att vara gravid och ha HIV. Jag får den förmånen att jag slipper skjutsas runt som många andra blivande mammor blir i Stockholm, då de har kompetensen och erfarenheten på Huddinge sjukhus. Och föder jag inte inom en viss tid så finns det en tid för snitt om det behövs.
J var med mig och han verkar lite mer tillfreds med tanken över att bli pappa, även om det såklart är spännande. Själv är jag livrädd. Jag, mamma? Oj, oj, oj...
Hit reser vi imorgon. Eller ja, nästan. Jag tror inte att jag har sagt vart vi ska och det tänker jag inte göra förrän vi är hemma igen! Mohahah :)
Väskan är färdigpackad, pass och biljett är med. Pengar och mobil likaså. Har man det så kommer man långt :)
Vi ses nästa fredag den 5 augusti igen!
Ha det superbra här hemma :)

Hälsosamtal hos BM

Ja, jag kan inte säga att jag inte får nog uppmärksamhet av vården i alla fall. Snarare tvärtom.

Vin som dracks i Finland (innan jag visste att jag var gravid, och tack och lov så drack jag bara ett glas den kvällen). Gott var det i alla fall. Jag brukar göra så här, perfekt då man har svårt att komma ihåg namn på vin och annat. Gör samma om det finns en drinkmeny som jag beställer ifrån, ifall man vill göra liknande hemma :) Men nu blir det inget sånt på ett bra tag.
Så det kan de inte säga något om på hälsosamtalet imorgon.
J ska följa med också. Och innan ska vi träffa en vän till mig som också skulle till sjukhuset imorgon så vi ska luncha tillsammans. Ja, mitt bollplank som jag kallade henne igår :) Känns bra att prata med någon som vet hur det är, hur det funkar på riktigt.

Råd och bollplank

Jag har sån himla tur. Jag har en vän (kvinna) som också är HIV+. Min vän har fött två barn och det har gått hur bra som helst.
I och med att jag får olika direktiv kring medicinerna så frågade jag henne vad hon tar för några mediciner. Kanske få lite råd om saker att ta upp då jag ska på ett så kallat hälsosamtal nu i veckan.
Det känns bra att man inte är den första som går igenom detta i alla fall :)

5+5

Det var budet jag fick idag. Så fortfarande väldigt tidig. Men hon (läkaren) såg att det var något där och inte bara en hinnsäck (som det blir vid en missed abortion om jag förstått allt rätt).

Jag känner mer och mer att jag vill det här. Och jag vill inte göra en abort. Har pratat med J om detta lite grann, men jag måste nog vara mer tydlig med vad jag vill.

Ringde till mottagningen där jag går annars för att prata med en läkare om att byta ut en av mina mediciner men han tyckte inte att det var nödvändigt. Det är jobbigt när alla kommer med olika direktiv hela tiden...Gaaaah!

Och lagom tills att det är sängdags så är jag hungrig. IGEN! Ska göra en liten macka, sen blir det sängen.
Och jag kom på att det är ju 5+6 numera.

En kommentar jag har väntat på

Inatt så fick jag en kommentar från Mia som löd:
Grattis till plusset, och hoppas att det går vägen!!

Jag undrar bara, vet dina svärföräldrar om att du är hivsmittad?! Om inte, känns det konstigt att leva med en sådan hemlighet inför dem?


Svar:
Tack så mycket!
Nej, mina svärföräldrar vet inte att jag har HIV, av ett par anledningar. Men de två största nu är att dels så är min "svärmor" väldigt orolig av sig och dels så kämpar de sedan en tid tillbaka med en annan kronisk sjukdom, nämligen cancer. Och sen har vi inte sett någon anledning så att vi känner att vi "måste" berätta för dem. Dock har jag sagt till J att när vi ska bilda familj så vill jag berätta. Just för att jag kommer gå på kontroller oftare under graviditeten och att jag inte kommer att amma (så de inte börjar fråga varför eller komma med tips ifall jag säger t.ex. att det inte vill sig riktigt).
Nu lär väl den dagen var lite närmare än vad vi trodde. Men vi har kommit överens om att vänta med att berätta tills v12 är passerad och det är relativt säkert. Min svärmor har nämligen velat ha barnbarn ganska länge nu och skulle bli förkrossad om det inte skulle gå vägen



Nu är det dags för frukost, sen ska jag packa då jag åker tillbaka norrut idag efter jag har varit på sjukhuset. När jag har tillgång till dator och kan sitta ensam där så uppdaterar jag er med hur det gick på sjukhuset.
Ha en riktigt bra daf allihopa!

Blandade känslor

Om några timmar så ska jag till sjukhuset. Då ska de kolla hur långt gången jag är. Sen antar jag att vi pratar lite också. Jag tror dock att jag kommer ha svårt att ta beslutet att göra en abort. Förutsättningarna är inte de bästa, men de är okej. Jag och J har pratat igenom det hela så gott vi kan och han är mycket väl medveten om hur jag känner för att behöva göra en abort, så därför låter han det vara upp till mig, han kommer inte försöka tvinga mig.
Vi pratade om att köpa en lägenhet tillsammans (igen ^^), som kanske inte har allt vi vill ha men så gott som. En lägenhet där vi båda trivs och kan leva bra. Han kommer få dra ett stort lass ekonomiskt, men jag ska göra mitt bästa för att bidra. Jag kommer leta jobb som en galning, och en del söker ju folk till hösten så det är väl bara att försöka och försöka. Är nog störst chans innan det börjar synas en mage, om det vill sig så långt.
Nu ska jag äta en macka och sen sova. Jag är hungrig som en jag vet inte vad. Jag äter tills jag mår illa men lik förbannat så är jag hungrig två timmar senare. Någon stjäl all min energi för att växa tror jag minsann...

Tack ni fina!

Tack för alla stöttande kommentarer de senaste dagarna, de värmer verkligen.
Och tack för att ni delar med er av era erfarenheter.
Jag och J får ta och prata ordentligt. Men det är inte lätt när man är på semester hos svärföräldrarna. Man vill ju inte gärna att de ska höra vad man pratar om :)

Ett försök

Jag vill försöka. Jag vill inte ta bort det som skulle kunna bli ett barn. Bara som det är nu så är det ett mirakel med tanke på hur noga jag och J har varit under våra år tillsammans.

Än så länge är jag bara halvvägs genom den mest kritiska perioden. Skulle det bli ett missfall så skulle jag kunna leva med det bättre än om jag gjorde en abort.

En lycklig mor

Ringde till min mamma som är utomlands idag och berättade för henne. Jag fick säga det totalt tre gånger. Första gången sa jag, andra gången upprepade jag det och den tredje var för att hennes sambo skulle få höra också. Mamma blev mest förvånad av de två. Hon sa "Ja, **** har sagt flera gånger att jag kommer bli mormor innan jag är 50". Och mamma blev glad. Det första hon sa var "Grattis!!!".

Men jag ska ändå på läkarbesök på måndag. Men jag tror att jag kommer ha svårt med att fixa en abort. Och att motivera en då det faktiskt är möjligt (och ytterst sannolikt) att kunna ge barnet en bra framtid. Visst, J kommer att få stå för mycket av försörjningen men jag har pengar sen skadeståndet som jag skulle klara mig på i över ett år om det så skulle krävas innan jag kan jobba fullt ut.

Och J försäkrade mig om att han absolut inte kommer lämna mig ifall vi behåller. Det kändes väldigt skönt när han sa det. I hjärtat så vill jag försöka med detta. Jag vet att det är tidigt och att det sker en del missfall framförallt fram till v 12. Men jag vill försöka. Och J är inte helt anti heller.

Men jag är glad för att jag berättade för mamma. Och jag är glad för hennes reaktion. Även då jag sa till henne att det kanske inte blir ett barn i alla fall då det kom så plötsligt. Men hon stöttar mig oavsett hur det blir. Jag älskar min mamma, hon finns alltid där för en även då hon är många hundra mil bort.

Det som kändes som rätt känns nu fel

Efter att ha pratat med varandra så kom jag och J på att det vore bäst att göra en abort i alla fall. Min hjärna förstår att det är för det bästa, för alla inblandade. J är inte redo. Han vill att det bara ska vara vi ett tag till. Jag med. Men för mig väger ett barn större än att vilja vara bara vi ett tag till. Jag är livrädd för att något ska gå fel om jag gör en abort. Jag är livrädd för att inte kunna få barn i framtiden. Och någonstans har jag alltid sett framför mig att om jag gör en abort en dag så kommer det bli komplikationer och det kommer sluta i att jag aldrig kan få barn.

Jag har pratat med en sjuksköterska på den klinik jag går annars och hon hjälpte mig att boka en tid hos läkare för att se hur långt gången jag är och vilka metoder man kan använda sig utav. Men jag tror mer och mer att jag kommer få panik då det är dags och kommer inte kunna genomföra det. J är rädd för att om vi behåller det så kommer vårt förhållande att ta slut. Jag förstår hans rädsla, jag är också rädd för det. Vi bor inte tillsammans nu. Och allt är inte som det var innan vi gjorde slut, det är inte 100% mellan oss, vilket inte är så konstigt heller.

Jag är rädd för att jag kommer hata mig själv i all framtid om jag gör detta. Och jag tänker på det många säger "Man ångrar aldrig ett barn". Samtidigt vill jag inte att J ska tvingas in i något. Och jag vill inte bli ensam förälder. Jag vet att det går. Jag är själv uppvuxen med separerade föräldrar sen jag var 5-6 år gammal. Men jag vill att mina framtida barn ska ha en närvarande pappa, och jag vill bli gammal med J.


Tack för alla era fina kommentarer, de betyder jättemycket för mig.
Du som ville komma i kontakt med mig kan göra det på [email protected]

Möjligheter

Just nu ser jag möjligheter i att behålla det liv som växer i mig.
Jag kanske inte får högsta föräldrapenning men jag borde kunna få ett jobb från i höst (kanske på den praktikplats jag har fixat). Lägenhet är inte akut. Jag vet att det inte skulle bli en dans på rosor. Men så länge vi är två om det så tror jag att det går. Livet tar inte slut heller. Man kan fortfarande göra mycket av de man gjorde innan. Resa går, om än så kanske man måste planera mer. Men det skrämmer mig inte. Det som skrämmer mig mest är att det finns en sak inom mig som växer.

Och med min smått konstiga syn på saker så började jag tänka på all sprit och vin som jag köpte på tysklandsresan...ja, den kommer jag inte smaka på länge. Och mina vänner kan nog räkna med en vinflaska eller två då vi äter borta någonstans. För oavsett hur vi gör så är det nolltolerans på sånt från och med idag.

Vill vi så kan vi.

+

Fick ett samtal idag som gjorde att jag inte behövde åka till apoteket för att köpa ett graviditetstest. När de tog prover på mig i fredags så tog de även ett prov för att kolla hcg i blodet. Och jo då, jag är gravid.

Jag och J har pratat en del men inte kommit fram till något beslut. Men i chocken finns ändå lite glädje. Mer från min sida. Men jag tror att det mest beror på att J är så chockad. Jag ser ändå att det går, bara vi vill. Jag kan få ett jobb så jag hinner jobba och då kunna få en hyfsad föräldrapenning. Och bostad går också att ordna. Skulle det behövas kan vi bo i min lägenhet ett tag. Men att få tag på en trea går också, en liten bit från där vi vill bo men i ett liknande område.

Men vi får se. Vi har en del att smälta. Och om jag har räknat rätt så är jag i vecka 5 så det är ju långt ifrån säkert att det går hela vägen ändå.

Tillbaka i civilisationen igen

Två dagar utan täckning på mobilen har varit rätt skönt faktiskt.
Att stället saknar el och rinnande vatten kan man leva med. Synd bara att både mamma och pappa försökt få tag på mig men ingen av de två har lyckats. Och först idag såg jag att se hade försökt få tag på mig.

Imorgon ska jag göra något som jag aldrig gjort förut: Köpa ett (eller två, för att vara säker) graviditetstest.
Jag håller på och spricker av oro. För tänk om?
Rent ekonomiskt och praktiskt skulle det gå. Men är man redo för det? Eller blir man någonsin det?
Men jag håller tummarna ändå för att mensen kommer inatt. Så att jag slipper ställas inför valet hur man ska göra.

@ Sjukhuset

Sjuksköterskan tog ganska många rör av mig idag. Dessutom så blev det inte bra första gången hon stack mig så hon bad om ursäkt och sen stack hon mig i den andra armen istället. Då gick det superbra. Skojade lite med henne om att jag fick leka nåldyna. Men det gjorde inte så mycket. Nog för att jag hatar att bli stucken. Men idag tog jag mod till mig och tittade en liten sväng då hon hade stuckit redan. Annars brukar jag titta bort tills hon drar ut nålen. På alla mina rör satt det såna där fina gula lappar där det står BLODSMITTA på. Så står det på rören då man har HIV eller Hepatit. Tog inte på de andra rören då det satt lappar där som avslöjade min identitet, och så dum är jag inte :)
Stucken och klar. Då jag ska ta alla prover på fastande mage så gick hon och gjorde frukost till mig sen. De tar väl hand om oss patienter. Kanske lite extra om oss som är med i studier. Jag fick frukost så jag klagar inte.
Nu ska jag fortsätta dammsuga. Bäst att passa på när kattskrället är hos kattvakt. Jag åker nämligen bort senare idag så det kan bli lite sådär med uppdateringar sen eftersom blogg.se vägrar göra en app så man kan blogga via telefonen. Att betala för att blogga tänker jag inte göra. Så omodernt med deras mms...

Grafer och lite sånt

Det finns olika grafer som visar egentligen samma sak fast på lite olika sätt.
Personligen tycker jag att det är tydligare på den översta bilden, men en del föredrar den andra bilden då det är den man oftast får se hos läkaren.
På den översta ser man nämligen en linje, den nedre som är streckad. Då den nedre grafen (CD4-cellerna) närmar sig den linjen, då är det dags att tänka på det där med mediciner.
Hur som helst. Man ser tydligt när jag började äta mediciner. Precis innan jag började så hade jag 61 800 kopior, för ungefär en månad sen låg de på 84 (eller om det var 64?). Hyfsad skillnad kan man ju säga. Men jag klagar inte :) Ni skulle se hur mitt ex graf såg ut. Snacka om sicksack...Men det är så det blir om man slarvar med medicinerna. Det kan bero till viss del på andra faktorer men när viruset inte går ner, och immunförsvaret ökar, trots kontinuerlig behandling, då är det något som är fel.

Noja

Vissa saker fungerar bara. De kommer med jämna mellanrum.
Men inte denna gång. Jag skulle ha fått mens i tisdags (ev. igår) men inget än så länge.
När det blir så här nojar jag sönder mig. Det händer bara normalt om jag varit väldigt, väldigt stressad. Vilket jag inte är nu. Eller om jag är ordentligt sjuk. Men det är jag inte heller.
Och det ska inte vara något att oroa sig eftersom jag och J alltid skyddar oss men man blir nojjig ändå. Och säkert så kommer det ikväll eller imorgon. Men det drar ut lite mer på tiden eftersom jag oroar mig. J blev aningens orolig han med. För jag brukar ha rätt på dagen när det ska komma (+/- 12 timmar). Men inte denna gång.
Nåja, imorgon ska jag till sjukhuset för att ta prover. De tar graviditetstest typ varannan gång då jag är med i en studie. Och jag kan ju be de att göra det denna gång ändå, ifall det inte har kommit till imorgon bitti. Så slipper jag oroa mig.
Ska försöka få diagram denna gång och antagligen så kommer man inte kunna se något virus i mitt blod. Och det är det som är målet.

För oss HIV+

Redbluegreen gör en enkät åt Hiv-Sverige för att ta reda på när vården har fungerat bra och även dåligt för oss som har HIV. Till hösten kommer de prata med politiker och tjänstemän för att försöka fixa till det som inte fungerar så värst bra.

Jag har gjort enkäten. Man är helt anonym. Så du som har HIV, gör enkäten så har du en chans att påverka bemötandet inom sjukvården.

Klicka här så kommer du till enkäten.

Spiderchick och Finland

Jag läser andra bloggar rätt ofta och varierar mig mellan vad jag läser. Via blogg.se's hemsida gick jag in på Spiderchicks blogg. Och det var ett tag sen jag kikade in där. Men vad ser jag något inlägg ner? Jo, tidningen SOLO med omslaget jag nu ser lite här och var (antagligen för jag vet att det är där min artikel är med). Så jag kunde inte låta bli att skicka iväg en kommentar till Spiderchick. Hon hade läst artikeln om mig där vilket jag tyckte var väldigt roligt :)
Surfade lite för att kolla upp hur många som läser SOLO. Upplagan ligger på 40 800 stycken (2009) och antalet läsare 106 000 stycken (2010). Jag har inte tänkt på hur många som läser den tidningen. Men det är ju galet många!
Imorgon ska jag resa till Finland då jag har släkt där. Visserligen har jag inte varit där på många, många år men det ska bli kul ändå. Tack och lov så kan ju många svenska, annars får man ta till engelska. De enda ord jag kan på finska är svordomar. Och jag tror att jag ska passa mig för att säga de jag kan.

Då jag inte vill bli ruinerad så kommer jag inte att blogga på ett par dagar. Men det är sommar, helg och fint väder. Så jag tror att ni klarar er :)


En biokväll

Var och såg Transformers 3 med J och två personer till. Fick en kommentar om att det var tråkigt att det tagit slut. Det tog slut men vi blev tillsammans igen i höstas. Det var nog bland det dummaste jag har gjort, göra slut med J alltså. Men vi hittade tillbaka till varandra. Och nu tänker jag inte släppa iväg honom så lätt.

Jag måste säga att jag tycker att det är kul att det är en del som har hittat hit via artikeln i SOLO. Det är för övrigt den enda "marknadsföringen" som jag själv varit delaktig i. Många hittade hit då jag länkades av en person på familjeliv.se och några vet jag inte ens hur de hamnade här. Men jag är glad att ni har hittat hit.

Förresten, nästa fredag ska jag ta prover igen (och få se resultatet från de senaste). Ska bli kul, dessutom ska jag träffa läkaren som Fröken L har som sin läkare. Men jag har lånat honom ett par gånger. Han vet för övrigt om att jag har denna blogg. Min läkare vet också om det och hon uppmuntrar mig.

Men de som peppar mest, det är ni som går in här och läser det jag skriver :)

Med en skål jordgubbar

Då jag är hemma själv ikväll så fick jag roa mig på egen hand (lilla katten hjälpte till också så klart).
Och jag måste säga att jag älskar webb-tv. På så vis kan jag se på program som J inte vill se. Jo, jag har nämligen snöat in på Unga mödrar, men det är egentligen inget nytt. Bara det att då jag inte hade femman under flera månader så ligger jag lite efter. Jag minns inte om jag hade femman i studentlägenheten men det kan vara så att jag inte hade den där heller.
Ett avsnitt fick mig verkligen att fundera. Det handlade en rätt mycket om en tjej vid namn Nadja som för tillfället var lika gammal som jag är nu. Hon är förutom ensamstående mamma till en treåring nämligen sjuk i cancer.
Men den har inte brutit ut ännu. Hon går på regelbundna kontroller där de tar blodprover, detta görs varje eller varannan månad. (Sjuksköterskan som tog blodprov på henne i programmet hade inte handskar på sig förresten, helt åt helvete.) Nadja funderar lite kring "Varför just jag?". När (om) cancern bryter ut så kan den leda till döden, även om hon kommer få behandling. Jag har inte förstått än om hon får någon form av behandling eller inte, men det kanske visar sig sen.
Egentligen är våra sjukdomar lika på så vis. Båda är lömska. Och om man inte behandlar så dör man. Båda får lämna blodprov med jämna mellanrum (just nu går jag rätt ofta men sen blir det var 3:e månad ungefär).
Och båda sjukdomarna (mitt virus, då jag helst inte kallar det en sjukdom) får oss båda att fundera över "Varför just jag?"

En bild från förr

Då jag och J gjorde slut så var vi förlovade. Ringarna har vi kvar. Vi förlovade oss utomlands. Och i år ska vi åka till nästan samma ställe. Och en del av mig vill verkligen ha tillbaka ringen där den en gång satt. Men jag vet också att jag sårade honom nåt så in i helvete då jag ville göra slut. Så det kanske dröjer längre. Men jag vet, jag vet verkligen att det bara är han som gäller.
Då besöksstatistiken har ökat så undrar jag om ni som har hittat hit via SOLO? Släng gärna iväg en kommentar om vad du tyckte om artikeln i så fall, och gärna vad du tycker om bloggen också (något du vill att jag ska skriva mer om ellet så).
PS. Båda armbanden på bilden har jag gjort själv. Och jag gav bort dem i present för ganska länge sen.
Det blir inga bilder från Midsommar i alla fall då det bara var bilder där det är folk på. Jag ska se om jag kan hitta några bilder från festivalen utan att jag röjer vem jag är.

Tillbaka till verkligheten

Nu är jag hemma från Peace&Love-festivalen.
Sliten och med mängder av blåmärken (en del kan jag inte förklara ens)
Det har trillat in lite kommentarer och här är en från Anna:
Hej! Nu har jag läst artikeln om dig i SOLO. Den var bra på så många sätt och vis, att "en helt vanlig tjej" kan smittas. Tyvärr är det ju fortfarande så att många har fördomar om hiv. Vidare tycker jag om ditt "jävlar anamma". Du förmedlar styrka och trygghet, även om du också har dåliga dagar förstås. Faktamässigt var det också helt ok, även om jag kan tänka mig att punkten "kontakt med smittat blod" kan leda till en del panik, där kunde de ha uttryckt sig bättre tycker jag. Blodtransfusioner ger ju inte heller hiv med dagens testning. Den risken får ses som minimal. Sen glömde de skriva om att man inte ska dela sprutor med andra.

I vilket fall, artikeln var intressant och givande och du var somrigt fin på fotot! :-)

Svar: Om jag hade sett faktarutorna så hade jag sagt till om detta, men då jag bara skulle godkänna artikeln så fanns det inte ens en möjlighet. Jag visste bara att det skulle finnas faktarutor. Jag är fortfarande nöjd med helheten av artikeln.


Nej, nu har jag läst igenom många blogginlägg via bloglovin (över 200) så därför har det tagit mig nästan 2 timmar att skriva detta inlägg. Inatt får jag sova själv då J valde att åka hem till sig. Jag får sova imorgon men han ska jobba. Jag ska bara sova och gosa med min lilla kisse som jag inte sett på över en vecka. Min lilla sötnos.
Jag återkommer imorgon med bilder, men just nu så orkar jag inte fixa med det.
Natti natti!
PS. Fan, nu får jag sota för att jag solade en dag utan solkräm. Flagnar på armarna och axlarna som fan. Fan, fan, fan! Men solen var inte så stark och det var hyfsat molnigt då och då. Dessutom så satt jag i skuggan alla andra dagar. Med solkräm. Det är fan inte rättvist...

RSS 2.0