Förkylningshelvete

Blev hemma idag då huvudvärken från igår inte ville släppa. Snorar så mycket att jag inte skulle vara förvånad om hjärnan kommer ut ur näsan snart också ^^ Skämt åsido så är det trist att missa praktiken men hellre missa idag än att bli sjuk en längre tid. Huvudvärken är borta nu i alla fall. Imorgon blir det läkarbesök först och sen praktik.
Mina prover jag tar imorgon kommer säkert påverkas av förkylningen men det är inget jag kan göra åt det.
Nu ska jag lägga mig i soffan igen...Och fundera på ifall det är värt att skaffa fler tv-kanaler. 1,2,4,6 är inte de roligaste när man är hemma en hel dag...

Jag lever i alla fall

När jag klickade in på Lady Dahmers blogg nyss så såg jag att en kvinna som tidigare bloggat gick bort i cancer idag. Hon fick sin diagnos 2009. Småbarnsmorsa och allt. För jävla hemskt.
Och jag kan känna tacksamhet på något konstigt sätt över att jag har HIV och inte cancer.
För mig handlar det inte om NÄR jag dör av min sjukdom. Jag kommer att leva ett långt liv med mina mediciner. Tyvärr är cancer riktigt lurigt och det finns inga garantier.
En i min närhet har cancer nu och går på behandling för det. Han försöker vara positiv och se framåt men samtidigt har det kommit bakslag som är jobbiga. Han vet inte om min diagnos men ibland vill jag berätta för honom för att visa att han inte är ensam med att ha en jobbig diagnos. Han kommer att klara detta, hans prognos ser bra ut.
Min behandling som jag får är några tabletter varje dag. De har visserligen gjort mig illamående ibland men med perspektiv på saker och ting så är det en fis i rymden om man jämför med behandlingen som många cancerpatienter får. (Nog för att vi alla beklagar oss då och då, men det får man göra!) Men jag kommer aldrig behöva fundera på ifall jag kommer överleva eller inte.

Fullt ös

Jag är duktig på det. Fullt ös alltså.
Efter att jobba vid datorn en hel dag så är jag inte direkt jättesugen på att sätta mig där igen.
Speciellt med tanke på att systemet failar ibland så man får vänta på saker att komma fram och får roa sig med aftonbladet och facebook på arbetstid.

Något lite mer spännande är att jag ska till läkaren på fredag. Och då är det en av de jag brukar träffa så då kan jag nog be om en utskrift på mina virusmängder. Vore kul, bara för att se skillnaden. Så att illamåendet faktiskt har fört något bra med sig.

Jag ska försöka bli bättre på att uppdatera, men det är inte helt enkelt :)

Slut i både kropp och knopp

Träningen var riktigt jobbig idag, svettades som jag vet inte vad. Samtidigt så orkar jag mer. Jag ler då jag tränar för att det är så kul! Och jag sjunger/mimar med i texten till musiken.
Träningsformen jag kör nu är superbra, det enda som saknas är core-träning. Min rygg skulle behöva det. Men först ska jag boka tid hos en naprapat för att få bort lite knutar och låta dem knäcka ryggen på rätt plats igen :) Ni som har varit hos en naprapat eller kiropraktor vet vad jag menar :)
Har börjat praktiken också, och det går jättebra! Trivs verkligen jättebra. Alla har välkomnat mig och tycker att det ska bli kul att jag är med dem fram till sommaren. Men det är mycket att lära sig, mycket att komma ihåg. Så jag är trött i skallen.
Så det blir en tidig kväll för mig. Såååå skönt!
Hoppas ni haft en riktigt bra dag idag i det fina vårvädret :)

Det där med att ta hand om sin kropp lite extra mycket nu...

Ikväll blir det kebabtallrik med pommes.
Imorgon kommer det antagligen bli frukost på Donken eller 7-eleven då jag inte tänker gå en meter mer än nödvändigt idag. Är illa nog att behöva gå 30 meter för att hämta kebabtallriken ^^

Är nämligen hos J (fast han är inte hemma) och han är inte så duktig på att handla hem frukostgrejer till mig om jag inte påminner honom. Jag har nog mer koll vad han har i matväg hemma än vad han själv har. Fast han tror att han har bra koll ^^ Det står en mjölkförpackning i kylen men det är kanske en klunk kvar. Till hans försvar kan jag bara säga att det var ett par dagar sen han handlade. Men jag kommer pika honom inatt i alla fall.

Idag blir onyttiga dagen i alla fall. Kebab, sen blir det godis eller min favoritduo Ben & Jerry's. Eller båda. Det är fredag fast det är nästan som min lördag då jag jobbar hela helgen.


Helvetesväder

Jo, det snöar i Stockholm.
Och jag som var så glad över att vädernissarna verkade ha fel då det inte snöade alls för ett par timmar sen.
Hallå, våren?! Vart tog du vägen?
De sa förut att det inte har legat snö så här länge på 41 år.
Och nu tycker jag att det ska sluta.
Även fast man vet lite om det där med global uppvärming så tvivlar man lite när det blir sånt här väder...
Nu kan jag lika gärna jobba lite hemifrån då jag inte är det minsta sugen på en promenad.
Var riktigt sugen på det när jag vaknade och solen sken. Skitväder!

Det osynliga

Det syns inte utanpå. Och det känns inte inuti. Men likväl så finns det i mig oavsett vad jag tycker om det. Men de blir färre och färre. Snart kan de inte ens mäta mängderna i mig.

Jag fick besök idag. Och jag kände att jag behövde gömma undan mina mediciner och lite andra saker som avslöjar mig. Och det kändes inte alls bra. Men det var ett val jag gjorde. Och hellre gör jag det än tar konsekvenserna av att de kanske ser de grejerna.



Fjärilar i magen

Ja, och denna gång är det inte för att jag är förälskad (är fortfarande kär i J så inget problem där inte). Nej, det handlar mer om nervositet inför att vara på ett nytt ställe.

När måndagen kommer så har jag avslutat en del av min karriär och fortsatt med en annan del av den. Och det känns bra, men samtidigt läskigt då det kommer vara så mycket nytt.

Illamåendet från tabletterna spökar igen med men nu har jag medicin som hjälper mot det. Kände även igår innan jag tog mina tabletter men det kan ha varit på grund av något annat. Vaknade mitt i natten i går natt och mådde dåligt så jag vet inte. Inte vinterkräksjuka i alla fall - ta i trä!

Nu ska jag nörda mig med lite Sims 3 - spelande. Med gott samvete också, vilket känns ännu bättre ^^

Slapp- och pluggsöndag

Fick en kommentar från Anna angående förra inlägget.
Hon skrev så här:
Får du specialisttandvård för att du har hiv? Det förekommer ju en del blod iom tandlagning. Eller går du till folktandvården? Jag vill inte verka oförskämd, men jag tänkte på att gravida hivsmittade kvinnor förlöses "separat" så det kanske är lika med tandvård?

Svar: Nej, det får jag inte. Dock går jag på ett ställe som heter Medicinsk tandvård och som finns på sjukhuset. Man kan gå där av olika anledningar. Jag valde att gå där då de som jobbar där är vana vid diverese sjukdomstillstånd hos patienterna. Blev väldigt dåligt bemött av en tandläkare jag hade förut och vill därför inte gå hos en "vanlig" tandläkare. Men jag vet vänner som går hos sina vanliga tandläkare, då de har kunnat hantera det, vilket en av mina gamla tandläkare inte kunde.
Min tandläkare på medicinsk tandvård skyddar sig så som alla tandläkare bör skydda sig. Då det kan förekomma en del blod/skvätt så använder hon visir (och munskydd givetvis). Och även ett förkläde av plast som hon sedan slänger. Var samma hos tandhygienisten, bortsett från visiret då det inte behövdes.
De använder ju handskar och blod sprutar väldigt sällan från munnen. Så egentligen kan jag gå på en vanlig mottagning (den jag går på tillhör ändå Folktandvården) om jag skulle vilja det. Men jag väljer att gå där jag går pga bemötandet och lite andra, privata anledningar.
Dagen spenderades i soffan hos J ganska länge innan jag åkte hem för att plugga det sista inför morgondagens tenta. Har hunnit repetera en del saker flera gånger så jag känner mig väl förberedd på morgondagen. Terminens näst sista tenta. Och det är bara mars. Det kan inte bli så mycket bättre :)
Ikväll står det ärtsoppa och pannkaka på middagsmenyn. Är ju en "klassisk" torsdagsmeny, men jag gör lite annorlunda denna vecka.

Om katten själv får bestämma...

...så skulle matte ALDRIG gå hemifrån
...så skulle matte klappa mig dygnet runt
...så skulle hon få vara precis överallt
...så skulle hon få sova hos matte varje natt
...så skulle sovrumsdörren inte finnas
...så skulle det finnas oöndligt med sugrör hemma (kattleksaker är tråkiga, sugrör är roligare)
...så skulle den där jobbiga grannkatten fatta att han inte är något som hon vill ha
...så skulle det aldrig vara snö eller regn, man blir så kall och blöt om tassarna då

Idag är jag nog världens bästa flickvän

Ja, i alla fall om man frågar J :)
Hemgjorda (eller ja, i alla fall hemtillagade) hamburgare med Frisco-bröd...mums!
Och sen gjorde jag efterrätt...en kladdkaka!
Spontant. Ofta planerar jag i alla fall ett tag innan, men inte idag.
En mindre rolig sak var att jag var till tandhygienisten, och efter att ha anmält mig i receptionen så såg det ut som att jag skulle få gå därifrån då jag tydligen inte hade någon tid. Men de lyckades möblera om i schemat lite så jag fick rum i alla fall. Underbara människor!
Fast efter ett tag ångrade jag mig nästan. Det gjorde väldigt ont att ta bort tandstenen. Och sen fick jag mer eller mindre order om att gå och köpa en eltanborste. Sagt och gjort. Clas Ohlson hade en bra Oral-B nedsatt med en hundralapp till 399 kr. Hellre det än att få tandlossning, right?
Nu vet jag inte om jag måste ladda den eller om den går på batterier? Annars får jag ladda den tills imorgon bitti.
Gonatt gott folk och ha en trevlig helg!

Tillbaka till vinterlandet

I London kikade solen fram lite varje dag och det var plusgrader. Så vårjacka och sneakers var perfekt.
Nu blir det dunjacka och stövlar igen.
Jag är hemkommen efter en underbar resa med familjen och nu ska jag sova.
Hoppas att ni gillade de förskrivna uppdateringarna :)

Fortsättning följer (del 7)

Även fast HIV inte direkt smittar på dessa sätt så bör man vara försiktig med:
  • Att dela tandborste, rakhyvlar etc.
  • Linser (månadslinser etc.
Det gäller nolltolerans för HIV-positiva gällande:
  • Uppge blodsmitta vid piercing eller tatuering
  • Uppge blodsmitta vid kontakt med sjukvård och tandvård
  • Att ALLTID använda kondom!

Fortsättning följer (del 6)

HIV smittar INTE via:
  • Kyssar
  • Nysningar, hostningar, spott
  • Dela glas, musikinstrument m.m.
  • Bada i samma swimmingpool
  • Använda samma toalett
  • Insekter (t.ex. mygg)
  • Sexuell kontakt med korrekt använd kondom

Fortsättning följer (del 5)

I Sverige har man hittat HIV-virus i sparade blodprover.
Bland annat från en sjöman som dog på 1960-talet under smått mystiska omständigheter. Tekniken var inte så välutvecklad ännu men man sparade blodproverna för framtiden.
Om man vill ha något att jämföra HIV med - alltså när det gäller hur länge vi har vetat om dess existens så kan man jämföra med Borrelia, som "hittades" på 1980-talet. Innan dess fanns inga behandlingar att få, och vi visste inte heller att dessa människor hade drabbats av Borrelia.
Och med tanke på hur snabbt de har lyckats få fram effektiva mediciner för ett så komplicerat virus så tror jag att det kommer att finnas ett vaccin eller ett botemedel inom min livstid (vilket förhoppningsvis är 60 år till).

Fortsättning följer (del 4)

I mitten av 1980-talet kom det ett test-kit så sjukvårdspersonalen kunde mäta nivåer i blodet. Innan detta kom så baserade man allt på undersökningar.
Det är sannolikt att viruset kom över till människorsläktet på 1920-talet anser många.
Epidemin som sen kom hör nog mycket ihop med att vi skaffade oss fler sexpartners, p-pillren kom vilket gjorde att vi inte använde kondom i samma utsträckning. Sen började människor resa på ett annat vis än vad man hade gjort tidigare.
Apor har ett virus som förkortas SIV - men de blir inte sjuka av detta. Det kan vara så att viruset har muterat över tiden - alltså att det har skett förändringar i virusets arvsmassa. Mutationen sker i kroppen, i själva viruset.
Och HIV-virus kan mutera. Det är därför det är så viktigt att ta sina mediciner om man äter mediciner, för om man slarvar så muterar viruset så att just den typen av medicin inte hjälper längre och man utvecklar resistens. Det är också dessa mutationer som gör viruset så svårt att "utrota" i kroppen om man jämför med andra virus. HIV-viruset gömmer sig dessutom i immunförsvaret och därför går det inte att utrota så som med andra virus. För om man utrotar alla celler där det kan finnas virus så dödar vi även immunförsvaret. Vilket då leder till att patienten dör. Inte så lyckat med andra ord.

Fortsättning följer (del 3)

Runt 1982-1983 började epidemin ta fart, framförallt i Afrika och San Fransisco.

I Sverige dök speciella mottagningar upp i början av 1980-talet.


Totalt har över 60 miljoner människor blivit smittade.
Mellan 30-36 miljoner människor lever med HIV idag.
2,1 miljoner av dessa är under 15 år gamla.
Hittills har ungefär 30 miljoner dött (utvecklad AIDS alltså).
Mellan 2-3 miljoner människor dör varje år.
16 000 personer smittas VARJE DAG - denna siffra minskas dock tack vare medicinerna, vilket gör att man inte smittar, eller i alla fall inte med risk som innan.
Ungefär 2000 personer av dessa är under 15 år gamla.
6000 av dem är mellan 15-24 år gamla.
Varje år smittas ungefär 3 miljoner människor.

Fortsättning följer (del 2)

Patienterna var från Haiti, väst- och östkusten av USA. De var friska människor som drabbades av "lindriga infektioner", som svamp i munnen och bältros.

350 patienter hade immunbrist och 52% hade antikroppar mot hepatit B. I den "normala" befolkningen är det ovanligt med antikroppar mot hepatit B medans i denna grupp hade över hälften antikroppar.


Två forskarlag, ett från Frankrike och ett från USA "kom på" viruset nästan samtidigt och kallade det för HIV - Humant Immunbrist Virus. AIDS står för Aquired Immune Deficiency Syndrome - på svenska Förvärvat immunbristsyndrom.

Bortrest

Medans jag är bortrest i ett par dagar så tänkte jag posta lite inlägg som jag har skrivit på förhand.
Tanken är att dessa ska innehålla lite fakta, och sånt som man inte läser vart som helst.
På 1970-talet såg man att unga män fick Karposis sarkom (tumörsjukdom, se tidigare inlägg). Ofta var dessa män bi-eller homosexuella. Samtidigt som de fick Karposis sarkom utvecklade de även en variant av lunginflammation som var svampliknande. Snart dök dessa symptom upp även hos personer som fått organ transplanterade, och även cancerpatienter. Dessa grupper är mer infektionskänsliga.

En immunolog vid namn Gottlieb såg att dessa personer hade brist på en viss typ av vita blodkroppar och publicerade i början av 1980-talet ett artikel i ämnet.

Fler fall av symptomerna kom och det kom rapporter om att narkomaner drabbats också. Och blödarsjuka som fick blodtransfusioner. Sen kom rapporter om att heterosexuella drabbats också.

Duktiga du!

Fick en kommentar från Fru T:
Hej
Jag har HIV-testat mig i dag och är jätteorolig. Tror faktiskt att det är positivt men i så fall har jag varit smittad i tio år. Mår bra i dag sånär som på stora lymfkörtlar i halsen. Jag har en ångestfylld vecka framför mig! Ville bara att du skulle veta att jag tycker att du är väldigt stark!
Kram!

Jag vill börja med att säga att jag håller en tumme för dig att du inte är smittad. Och OM du är det så vet du ju om det då i alla fall och kan få den hjälp du behöver och har rätt till.
Du är stark också, och du kommer fixa det här. Väntan kommer vara ett riktigt pain in the ass, men sen när det är klart så vet du. Du får gärna höra av dig om resultatet till mig om du har lust, och vill du inte att jag ska publicera svaret så gör jag inte det. En liten tröst kan vara att du är inte ensam,
Kram och stort lycka till!

Borde vara olagligt att gå upp så tidigt

För att jag ska hinna i tid till läkaren imorgon (8.30) så måste jag åka från J strax efter 07.00 för att vara säker på att hinna. På ett sätt är det tur att jag inte får äta frukost utan får det på mottagningen.
För annars vet jag inte hur det skulle gå.

Jag är verkligen ingen morgonmänniska men det är väl lika bra att man vänjer sig inför arbetslivet...
Eller att man kanske blir vuxen och mer morgonpigg? Fast i så fall har jag nog ärvt fel gener. Pappa är inte det minsta morgonpigg och han fyller 50 i år. Så det är nog kört för mig. I alla fall tills jag nått till mina mor-och farföräldrars ålder som är i snitt 80-isch.

Nu blir det sova för hela slanten. Tack och lov kan jag sova på bussen imorgon då den har slutstation Huddinge sjukhus. Me like! :) Gonatt!


Min lilla bok

Jag har en anteckningsbok sen jag var på konferens i höstas. Där skrev jag ner en massa viktiga och en del mindre viktiga saker.
Visste du att det var en läkare vid namn Moritz som upptäckte Karposis sarkom som är en typ av cancer och som är förknippad med AIDS. 1872 såg Moritz detta hos svårt sjuka patienter. Kan dessa svårt sjuka människor ha utvecklat AIDS? Sjukdomen orsakas av Humant Herpesvirus 8 som ca 10% av befolkningen tros vara bärare.

RSS 2.0