Fortsättning följer (del 4)

I mitten av 1980-talet kom det ett test-kit så sjukvårdspersonalen kunde mäta nivåer i blodet. Innan detta kom så baserade man allt på undersökningar.
Det är sannolikt att viruset kom över till människorsläktet på 1920-talet anser många.
Epidemin som sen kom hör nog mycket ihop med att vi skaffade oss fler sexpartners, p-pillren kom vilket gjorde att vi inte använde kondom i samma utsträckning. Sen började människor resa på ett annat vis än vad man hade gjort tidigare.
Apor har ett virus som förkortas SIV - men de blir inte sjuka av detta. Det kan vara så att viruset har muterat över tiden - alltså att det har skett förändringar i virusets arvsmassa. Mutationen sker i kroppen, i själva viruset.
Och HIV-virus kan mutera. Det är därför det är så viktigt att ta sina mediciner om man äter mediciner, för om man slarvar så muterar viruset så att just den typen av medicin inte hjälper längre och man utvecklar resistens. Det är också dessa mutationer som gör viruset så svårt att "utrota" i kroppen om man jämför med andra virus. HIV-viruset gömmer sig dessutom i immunförsvaret och därför går det inte att utrota så som med andra virus. För om man utrotar alla celler där det kan finnas virus så dödar vi även immunförsvaret. Vilket då leder till att patienten dör. Inte så lyckat med andra ord.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0